
Föreläsningar
Här under kan du se förslag på föreläsningar. Kontakta mig för andra behov.
Förslag 1
Barn med särskilt tydliga signaler behöver särskilt medvetna pedagoger.
För att kunna möta de barn som mest utmanar vår kunskapsnivå behöver vi först vara trygga i vad alla barn behöver.
Det handlar om syn på ledarskap, framförhållning, mentalisering, lågaffektivitet. Det handlar om synen på att tolka intentionerna barnen har. Det handlar om förmågan att urskilja det väsentliga och hur man lyfter dessa barns självkänsla utan att de andra barnen tappar sin.
En spännande dag där vi synliggör massor av spännande aspekter och synvinklar och förhoppningsvis får skön tänkar-träningsvärk.
Förslag 2
Hur skapar vi värde och kvalitet i de helt vardagliga situationerna ?
När vi pedagoger på riktigt ser med samma intresse, koncentration och fascination på den helt vanliga vardagen , som på det som sticker ut , då har dörrar öppnats som leder in till magiska upplevelser . Både tillsammans men även inne i oss själva som vuxna. Hur hamnar man där? Varför blir lek i sandlådan ibland ett tillfälle att enbart “passa barnen”?
En föreläsning där vi analyserar en dag på förskolan. Benar i sär. fördjupar oss. Utmanar tankar. Vad gör olika situationer på dagen med mej som pedagog? Hur kan vi hamna i ett annat tänk
Förslag 3
Arbetsglädje, lust och nyfikenhet. Hur får vi en förskola att längta till för stora och små?
Vi har alla ägnat många apt och teambulidningsdagar till att “prata” om detta. Sen har vi även många av oss erfarit att dagen efter är det ingen skillnad. Varför?
Under en förmiddag närmar vi oss dessa helt grundläggande byggstenarna i förskola från nya håll. Vi vänder spegeln innåt oss själva, tittar på grundläggande mänskliga behov. Rädslor vi bär på. Vad sitter i väggarna? Om jag inte är nyfiken på mej själv, kan jag vara i utforskande med barnen då? Kan jag vara otrygg som pedagog och samtidigt låta barnen utforska fritt?
En förmiddag som verkligen sätter spår. Öppnar upp nya sätt att förstå sitt uppdrag.
Vi varvar övningar och föreläsning .kika in på föreläsningen
Förslag 4
Bestämma, fråga, tjata, vädja- att leda barn är inte alltid så lätt.
Att vara pedagog för barn, förälder eller familjehem betyder en form av ledarskap. Barnen är beroende av att du tar på dej ledartröjan och gör miljön skön för barnet att vara i. Så hur ser vi på det ordet?
Hur bestämmer man på ett sätt som känns tryggt och skönt och inte respektlöst och kvävande? Hur är man en tydlig ledare för barn utan att barnet känner sitt livsutrymme förminskat?
Förslag 5
Förskollärare som pedagogiska ledare
Många förskollärare är obekväma att se på sej själva som ledare och förebilder. Det gör något med hur man då kan ta sej an uppdraget.
Denna föreläsning/workshop vänder sej enbart till förskollärarna i ett område.
“ Wow, detta borde alla förskollärare i hela kommunen erbjudas”
“ kände mej så stärkt, sedd och utmanad på samma gång. “
Förslag 6
Vad skäll och maktutövande gör för en hel förskolas utveckling
När barns integriet hotas, när de känner sej trängda och marken svajjar under dem, då reagerar barn. På olika sätt.
Vi menar inget illa, men det blir så fel.
Vi tittar på vad skäll innehåller och hur det kan förstås. Vad det gör för en förskola.
Föreläsningen är tänkt att vara tydlig i buskapet men samtidigt varmt inspirerande i syfte att våga vända spegeln inåt och vilja annat som pedagog.
Förslag 7
Skapa förutsättningar för uppmärksamhet och glädje.
En halvdag fylld med konkreta, tydliga och verklighetsnära exempel på vad barn behöver för att hamna i koncentration och lust att samspela.
Samling/möte. Vad behöver vara på plats för att den ska bli bra?
Balansen mellan barns lust-vilja och att verkligheten samtidigt innehåller delar av att anpassa sej till en grupp. Hur leder vi med respekt för ALLA barn samtidigt som vi har ett tryggt och tydligt ledarskap?
Föreläsningen varvas med teori och även aktivt deltagande .
Förslag 8
De allra yngsta - att få vara det första mötet med utbildningssystemet
En föreläsning som lyfter, bekräftar och belyser den speciella yrkesskicklighet som krävs för att möta upp de yngsta barnens behov.
Små barn- starka känslor. Vad gör det med mej?
Anknytning - att göra sej tillgänglig. Tolka olika behov.
Trygghetscirkeln. Trygg bas- säker hamn. Hur kan den hjälpa oss bygga upp en förskola där vi känner att vi “ räcker till” ?